2012. június 2., szombat

Szülinapi vacsorám




Nagyon rá voltam éhezve mindenféle sültekre, ezért csupa sülthúst készítettem a születésnapi vacsorára. Sült oldalast, rozmaringos sertéskarajt, natúr libaszárnytőt, rozmaringos csirkecombokat és gombafejeket sütöttem. Köretnek hagymás újkrumpli és nagy tál saláta készült a vacsorához. Életemben először az alacsony hőfokon hosszan sütés módszerével készítettem a vacsorát, és olyan frenetikusan finom falatokat tehettem asztalra, hogy hihetetlen. Az oldalast és karajt legalább 3,5- 4 órán át sütöttem, először 120 aztán 140 fokon, légkeverésen, kis tepsiben. Előkészítettem 6 szelet csontos hosszú karajt, befűszereztem sertéssült fűszerkeverékemmel, és rozmaring leveleket is tettem rá, alufóliával lefedve félreraktam, amíg az oldalas előkészítését végeztem. A gyönyörű húsos oldalast 12 darabra vágtam, azt is megfűszereztem sertéssült fűszerkeverékemmel tepsibe raktam lefedtem alufóliával és a 120 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tettem. A karajt kis zepter tepsivel alulról a negyedik sínen lévő rács egyik oldalára szintén a sütőbe toltam. A húsok előkészítését a libaszárnytővel folytattam. A 6 db libaszárnytőt is megtisztítottam minden tollpihétől és tok maradványtól (ez kicsit több időt vett igénybe, de a végeredmény kárpótolt), alaposan megmostam, másik kis zepter tepsibe raktam, megsóztam, lefedtem alufóliával (mindig fényes fele a hús felé) és a karaj mellé toltam alulról a negyedik sínen lévő rácsra. Végül maradt a csirkecomb. 3 felső combot és 3 alsó combot szintén megtisztítottam, megmostam, kerámia sütőtálba raktam. Megszórtam sültcsirke fűszerkeverékemmel, melléraktam 6 nagyobb megtisztított csiperke gombát tönkjével együtt, azokat is megfűszereztem, friss rozmaring levélkéket tépkedtem a csirkére és gombára is, pici olajjal megspricceltem, lefedtem alufóliával, aztán átrendeztem a sütőt. A sütőrácsot áttettem a 3. sínre a karajos és libaszárnytős tepsikkel együtt, az ötödik sínre betoltam egy sütőlapot, arra tettem be a csirkés-gombás tálat. Addigra az elsőként behelyezett tepsik már legalább másfél-2 órája sültek 120 fokon, de ekkor feljebb csavartam a sütő hőfokát 140 fokra, hogy a három szinten sülő húsok is biztosan elkészüljenek vacsora időre. Amikor ezzel készen voltam, eltakarítottam, és nekiláttam  a saláta készítésnek. Ezeket használtam most hozzá: 1 fej jégsaláta megmosás után falatnyi darabokra vágva, 5 db hónapos retek elfelezve és szeletelve, 1 db kígyó uborka ugyancsak felezve és szeletelve, 5 szál újhagyma részben zöldjével együtt, 1 db lila hagyma felezve és szeletelve, 2 db hegyes erős paprika karikára vágva, 6 db fürtös paradicsom felezve és szeletelve. Az öntet hozzávalói: 5 evőkanál 10 %-os ecet, 10 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, másfél csapott fehér kanál só, kávéskanálnyi édesítőszer, kávéskanálnyi fokhagyma granulátum, kevés őrölt bors. Az öntetet nem öntöttem azonnal a salátára, csak a tálalás előtti percekben, hogy ne essen össze és ne engedjen levet a zöldség.


Már csak a köret volt hátra, a  hagymás újkrumpli. Gyorsan megpucoltam 12 db közepesnél nagyobb krumplit, nagyobb darabokra vágtam, megmostam kb. 1,5-2 fehér kanál sót raktam rá és kb. 2 dl forró vizet. Forrás után takarékra állítottam a tűzhelyet és fedő alatt főztem puhára. Már csak két felaprózott hagymát kellett megpirítani, megborsozni, és összekeverni a krumplival.  A vacsorakészítés végéhez közeledve leszedtem az alufóliát a tepsikről és a sütőt  250 fokra állítva megpirítottam a húsokat. Utána már tálaltam is. Nagy fatálra szedtem először a hagymás krumplit, rá a különféle sülteket, paradicsommal, zöldpaprika karikákkal, friss rozmaring ágacskákkal és petrezselyemzölddel díszítettem. A salátát összekevertem az öntettel és már vacsorázhattunk is. A terítésből nem csináltam nagy ügyet, egyszerű volt, nem ünnepélyes, inkább "kiskocsmában kispörköltet kisfröccsel"  hangulatú :).  Alaposan belakmároztunk, minden hús isteni lett, vaj puha, szinte leomlottak  a csontról. De sok volt, maradt bőven. Nem baj, el fog fogyni. Nagyon szép esténk volt.






12 megjegyzés:

  1. Szuper ételeket készítettél! Biztos mindenkinek nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
  2. Ez aztán a sültes-fatányéros! Micsoda hús áradat. megadtad a módját az ünneplésnek! Nagyon guszta! :o)

    VálaszTörlés
  3. Fejedelmi vacsora, mi szem-szájnak ingere, az mind az asztalra került. Egy király megnyalhatná utána mind a tíz ujját!

    VálaszTörlés
  4. Mennyei lakoma:) Nagyon finom lehetett minden én biztos degeszre ettem volna magam. Gondolom a "ragadozók" is meg voltak elégedve:)

    VálaszTörlés
  5. Hű, micsoda menüsor! Trollanyut tudom most utánozni: én is degeszre ettem volna magam nálatok tegnap este. :D
    A terítés is nagyon tetszik, egyszerű, mégis olyan kis aranyos, szerintem illik a kis családi vacsorához... :)

    VálaszTörlés
  6. Lilla - igen, mindenkinek nagyon bejött :)

    Illéskrisz - úgy akartam, hogy többféle hús közül lehessen választani, így lehetett:)

    Hobbychef - köszönöm, tényleg volt választék :)

    Trollanyu - mi is degeszre ettük magunkat, ragadozóim is nagyon elégedettek voltak természetesen :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Gabriella, jutott volna nektek is, az biztos :)!!

    VálaszTörlés
  8. ÓÓÓÓ, anyám!!! Micsoda sok finomság roskadozik azon a tálon. Valóban frenetikus ízélményben lehetett részetek. Igazi ünnepi vacsorát varázsoltál.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok!!!
    A vacsora tökéletes volt,lettem volna vacsora vendég az biztos!!!
    Ötletet kaptam a szülinapomra!Köszi!

    VálaszTörlés
  10. Megnéztem a sort,isteni tészták,és az unokáid nagyon édesek!!!

    VálaszTörlés
  11. Boldog születésnapot!!! Tisztára mint egy középkori lakoma, én még evőeszközt sem használtam volna!! Csodálatos vacsorátok volt!!! :))

    VálaszTörlés
  12. Gizi - Tényleg sok finomság volt, jól belakmároztunk :). Még tegnap is jóllaktunk belőle, - hidegen, kenyérrel, paprikával-paradicsommal.

    Mellissina2 - Köszönöm:)!! Jutott volna Neked is:)!! De jó, örülök!!

    Mellissina 2 - Köszi! Imádjuk Őket, szerintem is nagyon édesek :)!!

    Barbi - Köszönöm :)!!
    Most hogy mondod, tényleg olyan volt!! Akkor nekem föl sem tűnt. Azért jó, hogy kés-villa volt, így nem lettünk túl maszatosak :).

    VálaszTörlés